2012. szeptember 27., csütörtök

Lelet

 Megvan a labor eredménye.  Minden érték normális.
Vitaminból most csak a  B12-t nézték.
A lényeg, hogy nemhogy hiányom lenne, hanem B12-ból meg folsavból még több is van a véremben mint kell.
Ennek én örülök, mert azt jelenti felszívódnak a bogyók amiket szedek. :)  Mindenesetre visszaveszem a B12 bevitelt és remélem ez majd a folsavat is csökkenti. Érdekes a folsav, mert abból nem is szedek pótlást, persze lehet hogy az emelkedett B12 velejárója.

Ahogy mondtam, továbbra is szedni fogom a B12-t mert ez az amiből a legkönnyebben hiánya lesz a bypassosoknak, mivel pont abban a bélszakaszban termelődik aminek nagy részét nálunk kikötötték a forgalomból.

Itt található egy elég jó leírás a B12-ről:      B12 VITAMIN



A B12-vitamin felszívódása két lépésből áll.

Az első fázisban a táplálékkal bevitt B12-vitamin egy, a gyomornyálkahártyán képződő fehérjéhez, az ún. intrinsic faktorhoz kötődik, amellyel komplex vegyületet képez. Ezt követően még egy másik fehérje, az ún. védő R-fehérje kötődik hozzá, ugyancsak a gyomorban. Ez utóbbi biztosítja, hogy a B12-vitamint a nyombélben a hasnyálmirigy-enzimek nem emésztik meg; lebontják ugyan az R-fehérjét, de addigra a B12-vitamin már átjut a vékonybélbe.

A második fázis a vékonybél alsó részének, az ileumnak a nyálkahártyájában játszódik le, ahol néhány óra múlva a nyálkahártyából a májkeringésbe jut, majd a májban elraktározódik.

A B12-vitamin felszívódásának zavara tehát több helyen előfordulhat és több faktor következménye lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése