2012. augusztus 2., csütörtök

Barátom: A húsleves


A gyöngyöző, aranysárga, ízletes, mennyei húsleves. A húsleves a Bypass-on átesett ember legjobb barátja. 
A műtét után csak a finom, melengető ízletes sós levet kortyolgatjuk. Minden csepp nektárnak tűnik. Lassan, óvatosan emeljük az adagot 0,5 dl-ről. A család többi tagja megeszegeti a főtthusit meg a züldségeket és persze tésztát is kapnak hozzá. Ha olyan szerencsés az ember mint és akkor a párja is imádja a húslevest és napokig (vagy akár hetekig) szívesen eszegeti néhány naponta. A lé hűtve sokáig eláll, de fagyaszhatunk is belőle.


A következő fázisban már bátrabbak vagyunk és elkezdünk pici főtt répát és/vagy más a levesben főtt zöldséget turmixolni a léhez. Eleinte persze nagyon keveset, hogy jó híg maradjon. Majd lassacskán egyre sűrűbb lesz a turmix és végül eléri a pép sűrűséget. 

Ahogy telnek a napok elkezdünk a főtt husiból is turmixolni a pépecskénkhez. Az adagra nagyon figyelni kell. Nekem soha nem lépte át az 1dl-t. Nagyon fontos , hogy evés előtt és után 30 percig már / még ne igyunk. Valamint maga az étkezés is tartson el 20-30 percig. 1dl-t 30 percig enni művészet. Kávéskanálkával, csak ízlelgetve kell enni. Minden falat között letenni a kanálkát. Hihetetlen milyen finomnak és ízletesnek talál az ember minden apró falatot. A legjobb pedig az , hogy ha az ember úgy eszik, hogy betartja a szabályokat akkor a 30 perc után kellemes jóllakottság érzés lesz úrrá rajtunk. Olyan mint annakidején 2 tányér pörkölt után. 
Amikor eltelt már 4-5 hét a műtétet követően, akkor kezdődhet a rágcsálás. Kis husika, pici zöldség, kevéske lé. A 30 perces szabályok maradnak. Mindig a hús (+esetleg főtt gomba) domináljon az étkezéseknél, hogy a fehérje bevitel biztosítva legyen. 
Itt tartok most. Néha esténként amikor sokáig vagyok fenn, de már túlvagyok a vacsin és ennék valamit akkor elkortyolgatok egy kis meleg húsleves levet. 

Milyen nállam a jó húsleves és hogyan készül? 

Szerintem a legjobb pulykából. Nyak vagy szárny kell. 
Zöldségek: répa 4-5, karalábé, zellergumó, 2-3 krumpli, vösörhagyma, esetleg 1-2 gerezd fokhagyma, nagy csokor zöldségzöldje, fehérépa 2-3, esetleg 2-3 fej gomba. 
Ha nagyon fincsit akarok enni akkor még megy bele a végén 1 marék csirkemáj is. :) 

Husit megmosom, felteszem hideg vízben a legnagyobb lángra. Amikor felforrt akkor minden zöldséget beleteszek és sok-sok vegetát meg kevés őröltborsot, 1 teaskanál cukrot (nem vicc, prábáljátok ki). Ezután már csak gyöngyözve kell főzni 2-3 órát és készen is van a csodás étek. (Csirkemáj elég ha 10-20 percel a vége előtt megy bele.) 

Jótanács még, hogy én amint kicsit meghült, akkor lefejtem a husit a csontról, meg kidobom amiket nem eszünk meg és csak a színhusira meg a megevésre szánt zöldségekre szűröm rá a levest. Tésztát soha ne tegyétek bele abba amit tárolni akartok ,mert hamarabb megromlik tőlle, én mindig frissen főzök ki amikor kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése